Film Milana Spasića - Papija

ZVEZDE LJUBAVI


Zvezde ljubavi je film o usamljenosti, odrastanju i potrazi za ljubavlju. Iz mnoštva likova u ovom delu izdvaja se grupica mladića, predvođena vremešnim Grofom, u pohodima koje obično označavamo - voajerstvom. Taj gubitnik Grof poučava mladiće tehnikama ulaska u privatnu sferu raznoraznih ljubavnih parova, a posebnu pažnju posvećuje Lazi, osećajnom romantičnom mladiću koji je posle dugog boravka sa ocem svetioničarem u potpunoj izolaciji stigao u velegrad da bi u njemu vrlo brzo pronašao more izgubljenika koji ga vuku u beznađe. Tako jedna banalna grupica voajera tokom filma, kroz brojne komične, katkad i groteskne situacije, postaje zapravo svedok ukupnog stanja duha koji dominira našom svakidašnjicom, u kojoj, naročito tokom protekle decenije, bujaju razni oblici društvene patologije počevši od opšte kriminalizacije, preko novokomponovanih političara i biznismena, do srozavanja emotivnog i intelektualnog života. Raspad moralnih normi bio bi nepodnošljiv da kod većine junaka filma ne struji neprekidna nada da je moguće ostvariti neku malu sreću. Ustvari, glavna tema ovog filma jeste potraga za ljubavlju. Ta potraga se oseća ne samo kod glavnog junaka Laze koji o tome često naglas govori, već isto tako i kod ljudi koji su na samom dnu života, recimo kod jedne prostitutke ili kod spomenutog luzera Grofa. Svi oni su svesni da da je prava, puna, neokaljana ljubav nemoguća i da su samim tim prinuđeni da prihvataju njene restlove (surogate). Sam završetak filma u jednoj toploj sceni između Laze i Smiljane otvara veliku nadu da i restlovi(surogati)ljubavi mogu katkad da buknu u pravu ljubav.
 


Milan Spasić - Papi


Rođen je u Beogradu 1945. godine. Diplomirao je filmsku kameru 1976 god. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Sa trinaest godina počinje da se bavi amaterskim filmom gde osvaja nagrade.
Na profesionalnom filmu radi od 1964 godine prvo kao asistent kamere, fotograf, snimatelj, a od 1975 kao direktor fotografije. Snimio je više stotina dokumentarnih i igranih TV drama, TV serija, kratkometražnih i celovečernjih igranih filmova i bio nagrađivan domaćim i inostranim nagradama. Snimao je filmove uglednim Jugoslovenskim rediteljima: Goranu Paskaljeviću, Slobodanu Sijanu, Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću...

2005 godine napisao je sa Aleksandrom Generalskim scenario za celovečernji igrani film „Zvezde ljubavi“ i režirao ga je.
 


 

Ćuli flm © 2006